El passat dilluns 21 de març els estudiants de Química de 2n de Batxillerat vam fer una sortida al Centre d’Aigües de Can Font amb l’objectiu d’analitzar diferents mostres d’aigua. Per a l’experiment, diversos alumnes havíem recollit prèviament aigua d’indrets molt diversos, des de Manresa i voltants fins algun poble prepirinenc o el Guadalquivir.
Abans d'acabar l'any l'alumnat de 2n d'ESO vam fer una sortida a la planta potabilitzadora d'aigües de Manresa.
Vam veure les instal·lacions on es potabilitza l’aigua pel consum humà de Manresa, que arriba a la ciutat des del Llobregat mitjançant la Sèquia i és embassada al llac artificial de l’Agulla. Durant la visita ens van explicar el procés de tractament de l’aigua: reixes, decantació, filtres de sorra, cloració i dipòsits i, també, vam poder fer un petit experiment!
Una visita que ens va servir per conèixer tots els tractaments que s'apliquen a l'aigua per tal que arribi amb garanties sanitàries a casa nostra i, també, per reflexionar sobre l'ús i consum que en fem en el nostre dia a dia.
Dongwei Li i Àlex Rodríguez estudiants de 2n de Batxillerat A estan participant a l’Olimpíada de Física 2021. A la primera fase, que es va celebrar telemàticament el 5 de març, hi van participar 204 estudiants de 58 centres educatius dels quals es van triar els 50 amb millors qualificacions, entre els quals hi havia els dos alumnes del Pius.
Els alumnes de 3r d’ESO, els dies 3 i 4 van visitar la potabilitzadora de Manresa . L'aigua del riu Llobregat es capta a l'altura de Balsareny i per La Sèquia arriba al Parc de l'Agulla, d'allà per canalització va a la planta potabilitzadora. Van comprovar els controls que passa l'aigua per a després distribuirla per la xarxa a tota la ciutat
Els dies 15 i 20 de març, alumnat de 2n de batxillerat de l'optativa de química, han anat a Can Font de Manresa a fer pràctica d'anàlisi d'aigües.
Segons la procedència de l'aigua sigui de xarxa, d'un aqüífer, d'un pou, d'un aparell d'osmosi, d'un aparell descalcificador, han comprovat les diferències dels paràmetres bàsics emprant mètodes analítics.
L'Eva Solà, alumna de 1r de batxillerat, participa al IV Concurs de fotografia de Física amb la imatge que il·lustra aquesta notícia. Es tracta d'una composició molt original i amb un missatge molt potent: per poder entendre la física, veure la llum, necessitem temps i atenció. El resultat, espectacular!
El concurs té un premi per votació popular i, si voleu, podeu votar la foto de l'Eva aquí: http://blogs.iec.cat/scfis/25863-espurnes-en-moviment/
Al llarg d'aquesta setmana, l'alumnat de Química de 2n de batxillerat us proposa tot un seguit de notícies de ciència d'actualitat i que paga molt la pena consultar.
Les podeu trobar al blog somdeciencies.wordpress.com, us animem a visitar-lo i compartir a través de les xarxes aquelles que més us agradin.
L'alumne Pau Ventura Alsina de 2n de batxillerat ha aconseguit el 3r lloc en la fase de l'Olimpíada Química disputada a la UPC de Manresa i on estaven convocats els instituts de la Catalunya Central.
Felicitem el Pau i agraïm als 7 alumnes que s'hi van presentar, malgrat trobar-se en una setmana carregada d'exàmens, l'esforç i el temps dedicat.
La revista digital Recursos de Física en el seu número 10 ha publicat un article elaborat pel seminari de física i química del centre a partir d'una activitat realitzada el curs passat amb l'alumnat de l'optativa de 4t d'ESO.
Si hi voleu fer una ullada el trobareu aquí.
Entre el 14 i 16 de juny se celebra a Boston (EUA) un congrés internacional de realitat virtual iED2012 on el Jordi Marín, professor de física i química del centre, presentarà la feina feta pels alumnes de química de 1r de batxillerat i de Physics & chemistry de 4t d'ESO en el marc del projecte Espurnik. podeu llegir la notícia publicada avui al regió 7.
La poesia no vol adeptes, vol amants.Federico García Lorca