Informacions » Filosofia

Xerrada sobre el Centre Penitenciari Lledoners

jfons2 on 15/Mar/2023 - 02:54

El passat 28 de febrer l’alumnat de psicologia i sociologia de segon de batxillerat vam assistir a una xerrada a la biblioteca del centre sobre la presó de Lledoners. Els ponents de la xerrada van ser la Saray, directora de l’escola de la presó i l’Antònia, responsable de la biblioteca de la presó i els seus dos alumnes el Christian i en Josep.

Dia escolar de la no violència i la pau

agoma on 14/Feb/2023 - 14:53

El passat 30 de gener l'alumnat que cursa l'optativa de Filosofia de 4t d'ESO van fer una petita activitat per tal de celebrar el dia mundial contra la violència i la pau.A l'aula es va parlar dels diferents tipus de violència que poden existir a la societat. Posteriorment es va dur a terme una activitat que va consistir en la recerca d'un aforisme d'un filòsof sobre la pau. Finalment, vam penjar els aforismes de tots els alumnes a la biblioteca. Aquí us deixem un exemple dels aforismes que va fer l'alumnat.

Projecte Democràcia

igarc28 on 22/Nov/2022 - 02:43

Els alumnes de 1r ESO D van acabar la setmana passada el primer projecte dedicat a la Democràcia. Aquest projecte consta de dues fases, la primera és aprofundir en el concepte de democràcia, què vol dir, tipus de democràcies, la seva història, etc.

Llibre digital col·laboratiu: Dia de la Dona

imonegal on 09/Mar/2022 - 08:41

Amb motiu del dia 8 de març, Dia de la Dona, l’alumnat dels tres grups de 4t d’Eso de Filosofia ha elaborat un llibre digital col·laboratiu on ha plasmat informació sobre la desigualtat i la violència que encara pateixen les dones d’arreu del món.  Us deixem aquí l’enllaç perquè en veieu el resultat: https://read.bookcreator.com/zUv55X4EV4bxFJwLiIThbkab7u42/JdJ8iwE5Tqeqewb8fdS6FA 

Per acabar l’activitat, han preparat unes pancartes on reflecteixen alguns dels aspectes i conceptes treballats.  També trobareu penjats pel centre uns fulls amb un codi QR que enllaça al llibre digital.  

 

Transhumanisme: millora o final de l'espècie?

imonegal on 07/Mar/2022 - 08:47

Sabeu què és el transhumanisme? és un moviment que defensa la idea que l'ésser humà utilitzi la tecnologia disponible per millorar, no només les discapacitats, sinó les capacitats naturals normals pròpies de la nostra espècie i transcendir els seus límits per tal d'arribar a un estat millorat i superior desitjable.  Les millores transhumanistes biotecnològiques canviaran la concepció que tenim sobre què és l'ésser humà. 

Aquest any la IX Olimpíada filosòfica de Catalunya 2022 ha proposat el tema del transhumanisme perquè l’alumnat i el professorat de Filosofia ho treballessin a l’aula.  Amb l’alumnat de Filosofia de 4t d’ESO vam treballar aquesta temàtica perquè poguessin participar en la modalitat de fotografia filosòfica.

  • Ens considerem responsables com a espècie de la nostra millora o el nostre fi?

  • Què diferencia un ésser humà d’una màquina?

  • Hi ha límits en la millora de l’ésser humà?

  • És una obligació moral millorar les capacitats de l’espècie humana?

  • Cal mantenir en secret alguns experiments científics?

  • Quin és l’objectiu de la tecnologia en el món actual? I en un món transhumà?

  • Quin ideal polític seria bo per a un món transhumà?

  • És el transhumà una oportunitat per a un món més humà?

  • Les limitacions biològiques són un error a corregir o una condició necessària per a la nostra humanitat?

  • En què desitgem convertir-nos? Què volem i hauríem de desitjar com a espècie?

El Jan Monné, l’Aleix Vicens i el Joan Junyent van ser les fotografies escollides per representar-nos com a centre en l'olimpíada catalana.  Tot i no ser els guanyadors els vam entregar un diploma de participació i els agraïm la feina feta!

 

Activitat Taller “El que diuen les pedres callen els arbres"

imonegal on 22/Feb/2022 - 06:58

En el marc del Dia Escolar de la No-violència I la Pau -DENIP- amb l’alumnat de 4rt d’ESO hem visitat l’Espai Memòries del Magatzem Lapidari de la Plaça de la Reforma de Manresa.

Ens hem endinsat en la intervenció artística realitzada per Jesús Galdón ‘El que diuen les pedres i callen els arbres’; ens han presentat el lloc i l’exposició on es troben mostres de pedres provinents principalment de l’enderroc de les esglésies i convents gòtics i barrocs de la ciutat que es va fer l’any 1936 durant la Guerra Civil, en ple període revolucionari. En la mostra es poden veure fragments d’escultures, claus de volta, sarcòfags, capitells, fusts i bases de columnes entre d’altres.

L’exposició permet als alumnes apropar-se a les conseqüències de la violència directe i cultural practicada en el passat degut a la Guerra Civil; reflexionar sobre les violències ‘visibles’ i ‘invisibles’ i la pau ‘visible’ i ‘invisible’; reflexionar sobre què significa la Pau i sobre la nostra implicació per a construir-la; reflexionar sobre la memòria històrica de la ciutat, el nostre passat immediat, el present i el futur, reflexionar sobre la relació entre natura i cultura, identitat i memòria i sobre l’essència del temps i descobrir el patrimoni cultural local i universal.

Us deixem l’enllaç a la pàgina de síntesi de l’activitat realitzada on podreu veure fotografies de les tres visites realitzades per l’alumnat dels tres grups de Filosofia de 4t d’Eso: https://allunyament.wordpress.com/espai-memories-2/m2-lapidari/taller-4eso-el-que-diuen-les-pedres-callen-els-arbres/ 

Dia Escolar de la No-violència i la Pau 2022

imonegal on 01/Feb/2022 - 06:53

El Dia Escolar de la No-violència i la Pau (DENIP), fundat el 1964 pel poeta i educador mallorquí Llorenç Vidal, és conegut i celebrat internacionalment.  Es tracta d’una iniciativa no governamental, lliure i voluntària d’educació no-violenta i pacificadora, en la que estan convidats a participar els centres educatius de tots els nivells i de tots els països.

Se celebra cada 30 de gener, aniversari de la mort de Mahatma Gandhi, i incentiva dur a terme activitats que propugnin la concòrdia, la tolerància, la solidaritat, el respecte als drets humans, la no-violència i la pau.

Amb els alumnes de Filosofia de 4t d’ESO hem volgut reflexionar sobre la violència i hem dut a terme una activitat que hem exposat a la Biblioteca del centre on trobareu penjats una multitud de missatges en defensa dels valors relacionats amb la pau i la tolerància.

Sites i Bloc de Sociologia

imonegal on 17/Des/2021 - 08:08

L’alumnat de l’optativa de Sociologia de 2n de Batxillerat elabora un SITES i un BLOC de forma cooperativa.  El disseny i el contingut està elaborat per ells i realitzen les activitats i busquen informació d’allò que prèviament hem treballat de forma teòrica a l’aula.

 
 

Què és l'amor? 18-11-21 Dia mundial de la fiolosofia

imonegal on 09/Des/2021 - 05:54

El tercer dijous de cada mes de Novembre celebrem la jornada mundial de la Filosofia que va establir la UNESCO el 2002.  Aquest any, des del Departament de Filosofia vam demanar als nostres alumnes dels tres grups de 2n de Batxillerat que escrivissin una dissertació filosòfica sobre la pregunta: Què és l’amor?

Què és la filosofia?

imonegal on 04/Nov/2021 - 07:53

L’alumnat de l’optativa de Filosofia de 4t d’ESO ja ha acabat el primer tema de la matèria i s’ha endinsat en una sèrie de reflexions i activitats per esbrinar què és la Filosofia i aproximar-se al fet de filosofar. 

Durant les sessions hem combinat algunes parts més teòriques amb activitats que miren de potenciar la creativitat i l’aprenentatge significatiu.  Han preparat en grups un joc del Memory amb els filòsofs presocràtics i l’arjé que van proposar com a origen o principi de tot allò que existeix; han aplicat la tècnica Visual Thinking (pensament visual) per mostrar una línia del temps de la història de la filosofia i han reflexionat de forma crítica i analítica sobre textos que plantegen fets sobre la condició humana o sobre economia.

Ha estat molt interessant i productiu!

  Calendari

  Tal dia com avui

1939

Un decret prohibeix la vaga a Espanya i es constitueixen comissions d'empresaris i treballadors per reduir les seves diferències.

1951

Executats els últims criminals de guerra nazis condemnats pel Tribunal de Nuremberg.

1968

Primer atemptat d'ETA: el guàrdia civil José Pardines Azcay, a Villabona, Guipúscoa.

1996

El Govern concedeix a Retevisión la llicència de segon operador per prestar servei telefònic, cosa que posa fi al monopoli de Telefónica.

2001

El Partit Laborista de Tony Blair renova la seva majoria absoluta.

  Citacions

L'home que ha comès un error i no ho corregeix comet un altre error més gran. Confuci