Informacions » Matemàtiques

Buscant els divisors perduts!

vgrau on 30/Mar/2023 - 08:50

Després de 2 dies buscant divisors a les classes de matemàtiques, hem pogut resoldre el repte proposat: "QUIN ÉS EL NOMBRE DE DUES XIFRES QUE TÉ MÉS DIVISORS?".

Ens hem hagut de posar a treballar col·laborativament ja que individualment és una feina gairebé impossible. Al final, la pissarra ha quedat tan plena de nombres i divisors que hem hagut de fer-li una foto per poder-ho passar a net.

El Sr. Molta Pasta ja pot triar projectes

vgrau on 23/Mar/2023 - 06:14

Aquests dies, l'alumnat de 1r d'ESO està fent les exposicions orals del projecte d'enjardinament de la parcel·la del Sr. Molta Pasta. Aquest projecte que fa setmanes que treballen, té per objectiu descobrir la geometria plana.

Ara ja tenen un pressupost d'enjardinament i una maqueta per tal de mostrar els seus treballs. El Sr. Molta Pasta triarà el que més li agradi (atenent a les propietats geomètriques i també al pressupost més ben calculat i ajustat). Des de l'àrea de matemàtiques volem felicitar a l'alumnat per la feina feta i esperem que hagin pogut gaudir tot aprenent els principals conceptes de la geometria plana.

Pizzes, amanides i caramels = ÀLGEBRA

vgrau on 12/Mar/2023 - 21:04

A 2n d'ESO estem iniciant el treball de l'àlgebra a partir de reptes ben curiosos. Vols provar de resoldre'ls?

Si no te'n surts, sempre ho pots demanar a l'alumnat de 2n d'ESO que segur que et sabrà ajudar.

Aquests tipus de reptes i d'altres que estem treballant, ens permet entrar en el món de l'àlgebra i de les equacions.

Un llenguatge abstracte que a 2n d'ESO ja l'entenem molt millor.

Un grup d'alumnes de 1r i 2n d’ESO participen al concurs Problemes a l'esprint i ho fan d'allò més bé!

jperez35 on 01/Mar/2023 - 02:42

El passat 15 de febrer es va celebrar el concurs de resolució de problemes online «Problemes a l’esprint» per a 1r i 2n d’ESO. Aquest concurs consisteix en la resolució de manera cooperativa de 10 problemes plantejats per l’organització. En aquesta edició han participat un total de 195 equips provinents de diferents centres de secundària dels Països Catalans. El nostre centre hi va participar amb un equip format per 20 alumnes d’aquests nivells (11 de 1r i 10 de 2n). Ja s’ha fet públic el resultat i estem molt contents d’informar-vos que han quedat en una brillant onzena posició!

Des del departament de matemàtiques volem felicitar efusivament a tots els membres que han format part de l’equip.

Us deixem dos links per si voleu llegir la crònica feta per l’organització i/o voleu provar alguns dels problemes plantejats. Us animem a fer-ho!

Crònica: https://cangur.org/esprint/15feb23/

Problemes: http://www.xtec.cat/~agoma/esprint150223.pdf

 

El Senyor Molta Pasta ja pot triar una escultura

vgrau on 24/Feb/2023 - 05:09

L'alumnat de 2n d'ESO ha finalitzat el repte de dissenyar una escultura pel senyor "Molta Pasta". Un cop acabades les maquetes, han fet una exposició pública per defensar i explicar els càlculs i el pressupost de la seva proposta.

Fem una escultura pel jardí del Sr. Molta Pasta

vgrau on 10/Feb/2023 - 06:06

L'alumnat de 2n d'ESO està treballant en grups de 3, un repte matemàtic: construir una escultura pel senyor "Molta Pasta".

L'EQUIP DE 3r I 4t D'ESO DEL PIUS GUANYADORS DEL CONCURS DE MATEMÀTIQUES "PROBLEMES A L'ESPRINT"

jperez35 on 06/Feb/2023 - 08:05

El passat 14 de desembre es va celebrar el concurs de resolució de problemes online «Problemes a l’esprint» per a 3r i 4t d’ESO. Aquest concurs consisteix en la resolució de manera cooperativa de 10 problemes plantejats per l’organització. En aquesta edició han participat un total de 162 equips provinents de diferents centres de secundària dels Països Catalans. El nostre centre hi va participar amb un equip format per 20 alumnes d’aquests nivells (10 de 3r i 10 de 4t). Per fi s’ha fet públic el resultat i estem molt contents d’informar-vos que han estat l’equip guanyador!

Des del departament de matemàtiques volem felicitar efusivament a tots els membres que han format part de l’equip.

Us deixem dos links per si voleu llegir la crònica feta per l’organització i/o voleu provar alguns dels problemes plantejats:

Crònica: https://cangur.org/esprint/141222/index.htm

Problemes: https://cangur.org/esprint/141222/esprint141222.pdf

Seguim!

Pitàgores i GeoGebra

vgrau on 27/Gen/2023 - 07:43

L'alumnat de 2n d'ESO s'ha estrenat amb el programa Geogebra, tot demostrant el famós Teorema de Pitàgores. Aquest programari lliure permet entendre les propietats geométriques de les figures a partir de construccions dinàmiques.

Quants manifestants hi havia?

vgrau on 27/Gen/2023 - 07:43

En el marc del treball de l’estadística, l’alumnat de 2n d’ESO ha intentat donar resposta a aquesta pregunta, treballant la capacitat de persones per metre quadrat, la superfície ocupada, la densitat de persones, etc. És habitual que en acabar una manifestació, hi hagi un ball de xifres sobre el nombre de manifestants i l’alumnat ha intentat descobrir-ne els motius.

Aprofitant una notícia publicada el 2010 sobre una gran manifestació de Catalunya, on la Guàrdia Urbana xifrava l’assistència en 1.100.000 persones, els organitzadors en 1.500.000 persones i l’empresa encarregada de fer el recompte en 56.000 persones, l’alumnat ha intentat saber qui podia acostar-se més a la xifra real.

Concurs Fem Matemàtiques 2023

vgrau on 19/Des/2022 - 10:58

Un any més, tot l’alumnat de 1r i 2n d’ESO del centre, participarà del concurs de matemàtiques: “FEM MATEMÀTIQUES 2023”.

Aquestes dues setmanes abans de Nadal han començat a investigar els tres reptes matemàtics a les classes de mates, organitzats en petits grups de treball de 3 o 4 alumnes.

  Calendari

  Tal dia com avui

1670

Els angelets de la terra, guerrillers del Vallespir contra l´ocupació francesa, assetgen la vila de Ceret.

1492

Els Reis Catòlics, Ferran i Isabel, firmen a Granada l'edicte d'expulsió dels jueus d'Espanya.

1903

Primera explicació de les propietats de la ràdio pel matrimoni Curie a l'Acadèmia de Ciències de Londres.

1958

Nikita Kruschev anuncia que l'URSS ha decidit posar fi unilateralment a les seves proves amb armes nuclears.

1979

Els països àrabs declaren un boicot total a Egipte per haver signat la pau amb Israel.

1989

Iàsser Arafat és proclamat president de Palestina per decisió dels 70 membres del Comitè Central de l'OAP, reunits a Tunis

1992

Boris Ieltsin firma a Moscou el Tractat de la Federació amb divuit repúbliques russes.

  Citacions

Fan falta quaranta músculs per arrufar el nas i només quinze per somriure. Anònim