Informacions

Xerrades | Institut

La maternitat d’Elna, bressol dels exiliats

Enviada per jfons el 10/Nov/2010 - 22:34

Dins de les activitats del Pla d’Acció Tutorial va tenir lloc el passat dimecres 10 de novembre la xerrada ‘La Maternitat d’Elna’ per a l’alumnat de 1r de batxillerat a càrrec de la historiadora Assumpta Montellà.

La xerrada va frapar molt el nostre alumnat ja que ens endinsa en la tragèdia de la guerra i alhora ens mostra accions de gran generositat. La protagonista d’aquesta història, l’Elisabeth Eidenbenz, marca amb la seva manera d’entendre la vida, uns valors inequívocs: la generositat, la solidaritat, el pacifisme, l’aposta per la vida, valors que hem de transmetre a les noves generacions.

 

Podeu continuar llegint clicant al títol i si voleu més informació o transmetre les vostres impressions, sentiments, comentaris després de la xerrada podreu fer-ho a la pàgina web:

http://sentimentsaflordepell.blogspot.com/


Un xic d’història

El 26 de gener de 1939, Barcelona va caure en mans dels franquistes. La guerra estava perduda. Començava l’exili. Era la fugida d’un país sencer, més els milers de refugiats de tots els racons de l’estat espanyol que s’havien refugiat a Catalunya al llarg de la guerra fugint de l’exèrcit franquista.

La immensa majoria d’exiliats van ser internats per l’estat francès en els oficialment denominats ‘camps d’acolliment’, a vegades camps de concentració sense cap condició sanitària. El fred, la mala alimentació i les malalties van ser penalitats inhumanes afegides a la pena de l’exili.

Tot i així, la vida continuava i nombroses dones ingressades al camp es van veure obligades a donar a llum en pèssimes condicions. La mortaldat era elevadíssima: si no moria el nadó, moria la mare o bé tots dos.

Davant d’aquesta situació, Elisabeth Eidenbenz, una jove mestra suïssa que havia seguit la guerra civil atenent els infants refugiats al bàndol republicà, va organitzar en una residència campestre abandona de la vila rossellonesa d’Elna, una maternitat on atendre les dones procedents dels camps i els seus fills.

‘La força de la Maternitat d’Elna; una història que remou ben endins’

 

Més notícies a la categoria Xerrades &  Institut

  Calendari

  Tal dia com avui

1905

La tripulació del cuirassat rus Potemkin s'amotina a Sebastòpol, i el vaixell es refugia al port romanès de Constanza.

1910

Porfirio Díaz és elegit per setena i última vegada president de Mèxic.

1946

S'enfonsa a les illes Balears el submarí espanyol C-4 després de xocar amb el destructor Lepant. Moren els seus 60 tripulants.

1948

Les potències occidentals decideixen establir un pont aeri per assegurar el proveïment de Berlín.

1957

L'empresa espanyola Seat posa a la venda el cotxe 600, que es va convertir en un símbol del progrés a Espanya.

1977

Torna a Espanya Josep Tarradellas, president de la Generalitat de Catalunya a l'exili.

  Citacions

Una llengua ha de ser fàcil i còmoda: mai una forma d’heroisme J. Pla