Informacions

Opinió | AMPA

L'educació del futur i els valors

Enviada per jestany_1 el 19/Oct/2004 - 08:27

El senyor Javier Elzo, Catedràtic de Sociologia de la Universitat de Deusto, director d’investigacions de l’Instituto Deusto de Drogodependencias, president del Forum Deusto i membre de l’Steering Committee de l’European Values Study ha publicat un article dins el cicle "Debats de l'educació" organitzat per l'UOC i la Fundació Jaume Bofill, titulat " L’educació del futur i els valors " on defensa que:


" Els sistemes de valors que dominen en la societat occidental durant els darrers cinquanta anys han condicionat les problemàtiques individuals actuals. Dins d’una tendència generalitzada a la delegació de responsabilitats, hem creat una societat de drets sense el correlat corresponent de deures. Els joves d’avui dia han crescut en un entorn sobreprotector i han rebut una socialització que no els ha preparat per enfrontar-se a la societat en què els ha tocat viure.

En aquest context, el ponent descriu els valors més preuats actualment –la família i el benestar– i proposa diversos valors que caldria transmetre a través de l’educació. En primer lloc, defensa la racionalitat en la presa de decisions i la justificació de les opinions i, en segon lloc, el foment de la competència personal, tant en l’àmbit professional com en el formal. Cal fomentar la tolerància activa cap a la diferència prenent com a punt de partida el convenciment que no hi ha veritats absolutes, però sí un únic principi inalienable: el respecte absolut a la dignitat de la persona humana.

L’escola té un paper crucial de formació, educació i transmissió de valors, tanmateix, avui dia sovint només se la valora com a transmissora de coneixements i se la jutja per la rendibilitat del que ensenya. La família i els amics són els àmbits per excel•lència de l’aprenentatge informal. Aquests últims anys la importància de la xarxa social dels amics ha registrat un ascens molt fort entre els joves. Els nous papers de la dona, i en conseqüència de l’home, potencien l’aparició de nous prototipus de família. Si superen amb èxit l’adaptació a la modernitat, les noves generacions s’inseriran amb més garanties en la societat del futur."

Visiteu http://www.uoc.edu/dt/cat/elzo0704.pdf perquè val la pena llegir-lo.

JOAN

 

Més notícies a la categoria Opinió &  AMPA

  Calendari

  Tal dia com avui

1890

S'estableix el sufragi universal a Espanya.

1917

Primera Guerra Mundial: desembarquen les primeres forces nord-americanes a Saint Nazaire (França).

1941

Segona Guerra Mundial: Finlàndia declara la guerra a l'URSS.

1945

Representants de 50 països subscriuen la Carta de San Francisco, per la qual es constitueix l'ONU per al manteniment de la pau internacional.

1947

Conferència a París entre l'URSS, Gran Bretanya i França sobre el Pla Marshall d'ajuda nord-americana per a la reconstrucció d'Europa.

1990

La CE decideix a Dublín la seva ajuda financera a l'URSS per donar suport a la reforma econòmica de Mikhaïl Gorbatxov.

  Citacions

Si estudio la llengua de l'altre i l'altre no respecta la meva, parlar la seva llengua deixa de ser un gest d'obertura per a transformar-se en un acte de vassallatge i de submissió Amin Maalouf