Informacions

Opinió | AMPA

L'educació del futur i els valors

Enviada per jestany_1 el 19/Oct/2004 - 08:27

El senyor Javier Elzo, Catedràtic de Sociologia de la Universitat de Deusto, director d’investigacions de l’Instituto Deusto de Drogodependencias, president del Forum Deusto i membre de l’Steering Committee de l’European Values Study ha publicat un article dins el cicle "Debats de l'educació" organitzat per l'UOC i la Fundació Jaume Bofill, titulat " L’educació del futur i els valors " on defensa que:


" Els sistemes de valors que dominen en la societat occidental durant els darrers cinquanta anys han condicionat les problemàtiques individuals actuals. Dins d’una tendència generalitzada a la delegació de responsabilitats, hem creat una societat de drets sense el correlat corresponent de deures. Els joves d’avui dia han crescut en un entorn sobreprotector i han rebut una socialització que no els ha preparat per enfrontar-se a la societat en què els ha tocat viure.

En aquest context, el ponent descriu els valors més preuats actualment –la família i el benestar– i proposa diversos valors que caldria transmetre a través de l’educació. En primer lloc, defensa la racionalitat en la presa de decisions i la justificació de les opinions i, en segon lloc, el foment de la competència personal, tant en l’àmbit professional com en el formal. Cal fomentar la tolerància activa cap a la diferència prenent com a punt de partida el convenciment que no hi ha veritats absolutes, però sí un únic principi inalienable: el respecte absolut a la dignitat de la persona humana.

L’escola té un paper crucial de formació, educació i transmissió de valors, tanmateix, avui dia sovint només se la valora com a transmissora de coneixements i se la jutja per la rendibilitat del que ensenya. La família i els amics són els àmbits per excel•lència de l’aprenentatge informal. Aquests últims anys la importància de la xarxa social dels amics ha registrat un ascens molt fort entre els joves. Els nous papers de la dona, i en conseqüència de l’home, potencien l’aparició de nous prototipus de família. Si superen amb èxit l’adaptació a la modernitat, les noves generacions s’inseriran amb més garanties en la societat del futur."

Visiteu http://www.uoc.edu/dt/cat/elzo0704.pdf perquè val la pena llegir-lo.

JOAN

 

Més notícies a la categoria Opinió &  AMPA

  Calendari

  Tal dia com avui

1848

La ciutat suïssa de Berna és reconeguda com a capital única de la Confederació Helvètica.

1855

La reina viuda d'Alfons XII, Maria Cristina, proclamada uns dies abans regent d'Espanya, jura fidelitat a l'hereu de la Corona.

1912

Tractat francoespanyol sobre el Marroc, que concedeix a Espanya la zona nord del país.

1936

Guerra Civil espanyola. Afusellat a Paracuellos del Jarama (Madrid) el dramaturg Pedro Muñoz Seca.

1990

John Major és elegit primer ministre del Regne Unit pel Partit Conservador.

2001

Els presidents Aznar i Bush segellen a la Casa Blanca, la cooperació entre els EUA i Espanya en matèria de terrorisme.

  Citacions

Estudia el passat si vols pronosticar el futur. Confuci