Informacions

Articles | Alumnat

Dia de la dona treballadora

Enviada per jvilamal el 06/Mar/2003 - 12:41

PEL DIA INTERNACIONAL DEL TREBALL COMPARTIT

El dia 8 de març és el Dia Internacional de la Dona Treballadora. És un bon moment per fer balanç de la situació actual de les dones en general, i d’una manera especial de les que també treballen fora de la llar.


Anys enrere, el paper de la dona en la societat era molt diferent de l’actual. La seva presència en el món laboral era escassa i poc reconeguda (i poc remunerada). Sovint quedava reclosa en l’àmbit familiar. Sortosament, aquesta situació ha canviat.

El fet que la dona s’hagi incorporat d’una manera general al món del treball ha estat un pas molt important cap al seu alliberament: d’una banda, ja no depèn dels altres per subsistir econòmicament; de l’altra, té la possibilitat de realitzar-se com a persona. Aquests dos fets afecten positivament la valoració que té d’ella mateixa com a persona, i això li permet afrontar –i denunciar quan cal- situacions que abans havia de suportar en silenci.

No tot és tan bonic, però. La incorporació al món laboral ha comportat un pes afegit a la tasca que la dona ha d’executar diàriament. Això és degut al fet que la societat encara no està prou conscienciada de la importància i la necessitat d’establir una política de conciliació entre el món laboral i el familiar. Mentre això no arribi, la majoria de dones continuaran fent dues jornades. Tanmateix, només se’ls en reconeixerà una.

Les coses no canviaran, però, mentre els qui prenen les decisions –els homes, en una immensa majoria- no visquin en la pròpia pell la situació de la dona actual.

I això ens porta a parlar del poc, escàs, pes del personal femení en el món de la política, que, sens dubte, és una de les claus per entendre la situació que estem plantejant. Perquè, ¿com es pot parlar d’igualtat entre home i dona, si no ens conscienciem tots plegats que les decisions que ens afecten a tots les hem de compartir els membres d’ambdós sexes? Com podem parlar d’igualtat si encara una bona part de la societat veu com una nosa –si no s’hi oposa frontalment- les reivindicacions de les dones?

Entre tots hem de fer un esforç per tenir sempre present que la societat està formada tant per homes com per dones, que tenim dret a gaudir de la igualtat d’oportunitats i que els uns i els altres ens necessitem per tirar endavant. Només el fet de ser-ne conscients ja és un gran pas perquè en un futur, que esperem que sigui ben proper, puguem celebrar el Dia Internacional, no pas de la Dona Treballadora, sinó del Treball Compartit, entre homes i dones.

Fina Juez

Responsable de la dona

ERC Manresa.

 

Més notícies a la categoria Articles &  Alumnat

  Calendari

  Tal dia com avui

1782

S'estableix a Madrid el Banc de San Carlos, base del Banc Espanyol de San Fernando, que es va transformar després en el Banc d'Espanya.

1909

Primer vol en aeroplà amb passatgers. El va fer l'aviador francès Louis Bleriot amb dues persones a bord.

1919

Primera Guerra Mundial. Els aliats comuniquen a Àustria les condicions per a la pau.

1953

Coronació d'Isabel II com a reina de Gran Bretanya i Irlanda del Nord, a l'abadia de Westminster.

1966

La sonda lunar Surveyor I, dels Estats Units, alluna després d'un vol de tres dies.

1989

Uns biòlegs troben un nou sistema per crear animals transgènics al laboratori.

1997

Comença a Madrid el judici contra l'exdirector de la Guàrdia Civil Luis Roldán.

  Citacions

Moltes vegades, quan creiem realitzar una experiència sobre els altres, l'estem verificant sobre nosaltres mateixos. Oscar Wilde