Informacions

Exposicions | Filosofia

La importància dels conceptes: ALFABET PER LA PAU

Imatge 0 per La importància dels conceptes: ALFABET PER LA PAU

Enviada per tkettar el 31/Gen/2021 - 21:58

Us convidem a visitar “l’Alfabet per la pau” instal·lat al Passeig Pere III de Manresa, en el que han col·laborat els alumnes de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat. La instal·lació és el producte final, visual i material de tot el treball d’indagació i reflexió que hem treballat a les aules de Filosofia i Cultura i Valors Ètics, en el marc del Dia Escolar de la Noviolència i la Pau (DENIP), i el Dia Internacional en memòria a les víctimes de l’Holocaust. L’Alba i l’Oriol, de la Casa per la Solidaritat i la Pau Flors Sirera, es van desplaçar al l’Institut per fer-nos pensar i dialogar entorn conceptes com la Pau.


Sovint parlem de la Pau, la Llibertat, la Dignitat i ens resulten paraules tant familiars com importants. Però alhora de definir-les descobrim que són més complexes del que pensàvem, que impliquen situar-nos davant nosaltres i, necessàriament, davant dels altres.

Ludwig Wittgenstein (1889 - 1951) afirmava que “els límits del meu llenguatge són els límits del meu món”, és a dir, la llengua concreta que aprenem condiciona la percepció que tenim de la realitat. Un exemple el trobem en la profètica novel·la d’Orwell 1984 publicada al 1949, quan el partit polític totalitari que governa els ciutadans suplementa la llengua que hi havia per la “novaparla”, amb l’objectiu d’eliminar conceptes com el de “llibertat”. Si eliminem les paraules “honestedat”, “llibertat”, “dignitat” del nostre diccionari s’eliminen també el seus valors?

Les paraules són poderoses i agraïdes: ens permeten comunicar-nos, generen plaer amb la seva lectura, transmeten emocions però alhora cal tenir cura d’elles per buidar-les i tornar-les a omplir, si és convenient. Les darreres setmanes, des de Cultura i Valors Ètics de 4t d’ESO i  Filosofia de 1r de Batxillerat, ens hem aturat a treballar aquest “buidar” i tornar a “omplir” les paraules per prendre consciència del seu significat més profund i per no renunciar a la seva pràctica. Per entendre que, per exemple, la “llibertat” no és un atribut de l’individu, sinó una condició de dignitat col·lectiva.

Galeria d'imatges
 

Més notícies a la categoria Exposicions &  Filosofia

No hi ha comentaris.
Només els usuaris validats poden enviar comentaris. Enregistra't o Valida't.

  Calendari

  Tal dia com avui

1890

S'estableix el sufragi universal a Espanya.

1917

Primera Guerra Mundial: desembarquen les primeres forces nord-americanes a Saint Nazaire (França).

1941

Segona Guerra Mundial: Finlàndia declara la guerra a l'URSS.

1945

Representants de 50 països subscriuen la Carta de San Francisco, per la qual es constitueix l'ONU per al manteniment de la pau internacional.

1947

Conferència a París entre l'URSS, Gran Bretanya i França sobre el Pla Marshall d'ajuda nord-americana per a la reconstrucció d'Europa.

1990

La CE decideix a Dublín la seva ajuda financera a l'URSS per donar suport a la reforma econòmica de Mikhaïl Gorbatxov.

  Citacions

Si no actues com penses, acabaràs pensant com actues Pascal