Informacions

Activitats | Filosofia

Nova web de Manresans deportats als camps nazis

Imatge 0 per Nova web de Manresans deportats als camps nazis

Enviada per xvalls2 el 27/Nov/2017 - 14:41

L'Espai Memòries del Museu Comarcal de Manresa, el dijous 23, va ser l’escenari de l'acte de presentació de la pàgina web Manresans deportats als camps nazis, que s'aixopluga en el portal memoria.cat , que gestiona l'Associació Memòria i Història de Manresa.  L'acte tingué la presència de familiars dels deportats, així com l'assistència de Mireia Plana, subdirectora general de Memòria, Pau i Drets Humans; Plàcid Garcia-Planas, director del Memorial Democràtic; Enric Garriga, president de l'Amical de Mauthausen; i la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, Anna Crespo. Els parlaments també anaren a càrrec de l’historiador i professor del Pius, Jordi Pons; així com del senyor Ferran Brunet, fill de deportat.


El professor Jordi Pons, va tenir un especial record pels familiars dels deportats, que al llarg del treball ha anat coneixent. El senyor Ferran Brunet, al final de l’acte va recordar, que en aquells instants en què parlava, fora, a la Plaça Major, es manifestaven hereus del “feixisme”, que tornaven a campar pels carrers de casa i d’Europa. Va acabar l’acte demanant permís per prendre’s la llicència de llançar quatre Visques al vent: als Deportats, a la República, a la Llibertat i a Catalunya.

En el web s'ofereix informació dels 29 manresans que van ser deportats als camps nazis, incloent biografies i fotografies, 18 dels quals hi van perdre la vida. La documentació ha estat localitzada en arxius de la Creu Roja, dels camps de concentració nazis, de França i de Catalunya, a més de procedir de la correspondència que els deportats van enviar als seus familiars. El portal també recull el procés de col·locació de les llambordes stolpersteine del 25 i 26 de gener passats a Manresa, iniciativa sorgida del treball de recerca fet per Ariadna Moyano i Alejandra Ibarra.

Galeria d'imatges
 

Més notícies a la categoria Activitats &  Filosofia

No hi ha comentaris.
Només els usuaris validats poden enviar comentaris. Enregistra't o Valida't.

  Calendari

  Tal dia com avui

1914

Assassinat a Sarajevo de l'hereu del tron austro-hongarès, l'arxiduc Francesc Ferran i de la seva dona; succés que dóna motiu a la Primera Guerra Mundial.

1919

Firma del Tractat de pau de Versalles entre les potències aliades i Alemanya, amb el qual es dóna per acabada la Primera Guerra Mundial (1914-1918).

1921

Iugoslàvia es constitueix en Estat únic centralista.

1976

Les illes Seychelles es constitueixen com a país independent, després de 162 anys de dominació britànica.

2001

L'expresident iugoslau Slobodan Milosevic és entregat al Tribunal de la Haia.

  Citacions

Si una persona és perseverant, malgrat sigui dura d'enteniment, es farà intel·ligent; i malgrat sigui dèbil es transformarà en fort. Leonardo Da Vinci