Informacions

Activitats | Filosofia

Memòria, emoció i reflexió

Imatge 0 per Memòria, emoció i reflexió

Enviada per xvalls2 el 09/Mai/2017 - 19:32

El Projecte Pedagògic Manresa-Mauthausen ha trepitjat un any més els camps de la deshumanització i l’horror. Enguany hem ampliat l’assistència amb 37 alumnes, acompanyats per un professor de cada centre: Victòria Soler, pel Gerbert d'Aurillac; Pep Castilla, pel Lluís de Peguera i Xavier Valls, pel Pius Font i Quer. La comunitat educativa del Bages ha estat la més nombrosa. L'Ajuntament de Manresa és una de les institucions que hi col·laboren. El viatge, que es va fer per primer cop dins del programa del Centenari d'Amat-Piniella, el 2013, deixa els nois i noies, que cursen 1r de batxillerat i tenen 16 i 17 anys, «força tocats» per l'emotivitat que comporta.  Hem fet un treball pedagògic transversal amb activitats relacionades amb el tema dels exilis, dels refugiats –d’ahir i d’avui-, de l'Holocaust, i, en general, en la prevenció de la intolerància i la discriminació, així com dels feixismes.


A més a més de visitar el camp de Mauthausen i la seva pedrera i d'assistir als actes commemoratius realitzats a l'estació de trens de Mauthausen, on arribaven els deportats, que després havien d'anar caminant fins al camp, hem visitat la casa d'Anna Poitner, la dona que amagava a casa seva els negatius de fotos que treien els deportats d'amagat i que van servir posteriorment com a proves en els judicis de Nuremberg. També vam assistir als actes als túnels de Güsen i Ebensee, on es fabricava armament per als alemanys, i en els commemoratius de caire més oficial (vegeu la pàgina tres).

Els homenatges al Camp de Gusen foren presidits pel President d’Àustria, senyor Alexander Van der Bellen. També hi fou present el Conseller d’Exteriors de la Generalitat de Catalunya: Honorable Raül Romeva. Quan prengués la paraula, el presentaren com a ministre d’exteriors de l’Estat de Catalunya. La Delegació Catalana inaugurà una placa en el Memorial de Mauthausen, on s’inscriu, en quatre idiomes: “Tot el dolor d’un poble. El memòria de totes les persones deportades als camps nazis”

La premsa ha dit:

Alumnes del Bages trepigen l'horror nazi per no perdre mai la memòria

 

Galeria d'imatges
 

Més notícies a la categoria Activitats &  Filosofia

No hi ha comentaris.
Només els usuaris validats poden enviar comentaris. Enregistra't o Valida't.

  Calendari

  Tal dia com avui

1835

Inauguració de l'Ateneu de Madrid.

1836

Es dissolen a Espanya els gremis professionals.

1911

Mongòlia es converteix en protectorat rus.

1921

El Govern britànic atorga autonomia interna a Irlanda del Sud sota l'estatut de domini dins de la Commonwealth.

1962

El Departament d'Estat nord-americà confirma la retirada dels bombarders soviètics II-28 de Cuba.

1978

Aprovada en referèndum la nova Constitució espanyola.

1989

Felipe González pren possessió novament com a president del Govern després de les eleccions del 29 d'octubre, i confirma en els seus llocs tots els membres del seu anterior Gabinet.

  Citacions

La gent ensenya per a dissimular la seua ignorància, de la mateixa manera riu per a ocultar les seues llàgrimes. Oscar Wilde