Informacions

Activitats | Filosofia

V Trobada de la Xarxa Mai Més

Imatge 0 per V Trobada de la Xarxa Mai Més

Enviada per xvalls2 el 03/Mai/2017 - 15:43

Uns 150 joves hem participat a la V Trobada de Joves de la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme “Mai Més”, que engany s’ha fet a Gavà. La trobada ha tingut lloc a l’Espai Maragall i està impulsada per l’Amical de Mauthausen i altres camps. Els joves, que provenim d’una vintena de centres de secundària de Catalunya, hem compartit experiències pedagògiques i, amb aquesta iniciativa, hem manifestat el nostre compromís en la lluita per la memòria i contra el feixisme.

Galeria d'imatges


La trobada ha començat amb la visita al Refugi Antiaeri de la Rambla de Gavà i amb tallers de sensibilització sobre Drets Humans i anti-rumors a l’Espai Jove La Casa Gran i a l’Espai Maragall, on s’han exposat diferents treballs de l’alumnat participant. Després ha estat precisament a l’Espai Maragall on s’ha desenvolupat la part central de la jornada: representants dels centres participants hem presentat les nostres experiències i propostes pedagògiques com ara l’obra de teatre “Heil Swing”  i les cançons de l’IES Bruguers; les “Vivencies de Buchenwald” de l’IES F.X.Lluch i Refecas de Vilanova i la Geltrú; “Els camps francesos, viatge a Arles de Tec” de l’IES Cubelles, de Cubelles; “Les Stolperstainer de Manresa”  dels IES Pius Font i Quer i Lluis de Peguera; “Les maletes de la vida” de l’IES Dolors Mallafré de Vilanova i la Geltrú, o “El Blog de Memòria”, de l’IES de Gurb. També s’han emès vídeos amb els missatges de l’institut de Weimar (Alemanya), i de Pego i Xàtiva (País Valencià) que no han pogut desplaçar-se a Gavà.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, s’ens ha atansat per dedicar unes paraules als joves i ha destacat que aquest “és un espai molt interessant d’intercanvi pedagògic que permet treballar els valors amb els quals nosaltres, com a ciutat, estem compromesos, que són la cultura de la Pau i la defensa dels Drets Humans”. L’alcaldessa també ha posat de manifest que la ciutat està fermament interessada en “treballar projectes com aquest, que el que permeten és recuperar la memòria històrica per no tornar a repetir el que mai hauria d’haver succeït, i sobretot també permeten fer aquest treball de pedagogia i prevenció contra les actituds feixistes en un moment en que l’extrema dreta s’està imposant a moltes parts del món, i per tant hem d’estar alerta i hem de fomentar projectes com aquest que esdevenen imprescindibles”.

Enric Garriga, president de l’Amical de Mauthausen i altres camps, també ens ha dirigit unes paraules per arengar-nos en la lluita contra el feixisme. Garriga ha destacat que “estem vivint moments difícils amb el creixement de partits xenòfobs i feixistes, no pot ser que Europa giri l’esquena als refugiats, construeixi murs i atempti contra els Drets Humans, nosaltres tenim el repte de recollir la lluita dels deportats per construir un món més just i més solidari, així que cal entre tots construir aquesta trinxera que ha d’aturar el feixisme a Europa”.

Després dels parlaments s’ha procedit a la interpretació col·lectiva del Cant dels Deportats que ha donat pas al lliurament del II Premi Montserrat Roig de creació històrica literària, un guardó que l’Amical ja va instaurar l’any passat coincidint amb el 25è aniversari de la mort de l’escriptora. La guanyadora ha estat Anna Tortosa, alumna de l’Institut Lluís Simarro de Xàtiva. També s’ha concedit un accèssit a Blanca Castellví, de l’Institut Baix Camp de Reus.

Galeria d'imatges
 

Més notícies a la categoria Activitats &  Filosofia

No hi ha comentaris.
Només els usuaris validats poden enviar comentaris. Enregistra't o Valida't.

  Calendari

  Tal dia com avui

1890

S'estableix el sufragi universal a Espanya.

1917

Primera Guerra Mundial: desembarquen les primeres forces nord-americanes a Saint Nazaire (França).

1941

Segona Guerra Mundial: Finlàndia declara la guerra a l'URSS.

1945

Representants de 50 països subscriuen la Carta de San Francisco, per la qual es constitueix l'ONU per al manteniment de la pau internacional.

1947

Conferència a París entre l'URSS, Gran Bretanya i França sobre el Pla Marshall d'ajuda nord-americana per a la reconstrucció d'Europa.

1990

La CE decideix a Dublín la seva ajuda financera a l'URSS per donar suport a la reforma econòmica de Mikhaïl Gorbatxov.

  Citacions

La tardor, porta la tristor. Popular