Informacions

Activitats | Filosofia

Èxit i emotiu comiat

Imatge 0 per Èxit i emotiu comiat

Enviada per xvalls2 el 11/Mai/2016 - 05:26

L'exposició del Projecte Manresa-Mauthausen viu moments emotius ens els actes de cloenda. Acaben amb èxit de participació les activitats que han mostrar el treball pedagògic sobre els camps d'extermini.

Després d’haver inaugurat l’exposició el passat 31 de març a l’Espai Memòries del Museu Comarcal de Manresa, el diumenge 8 de maig ha tancat les portes. Ha estat més d’un mes que la mostra ha permès donar a conèixer a la ciutat de Manresa el treball compartit de diverses institucions i associacions de la ciutat, (Ajuntament de Manresa, Museu Comarcal, Escola d’Art, INS Pius Font i Quer i INS Lluís de Peguera).

 


En aquesta exposició s’ha fet una contextualització artística i audiovisual dels horrors dels camps d’extermini, però també del procés humà cap a la destrucció i la barbàrie, treballat amb una gran força expressiva per part dels alumnes que hi han participat.

En el mateix projecte es va encabir la IV Trobada de Joves per a la recuperació de la memòria i prevenció del Feixisme, impulsada per l’Amical de Mauthausen i altres camps. Aquesta trobada organitzada per les mateixes associacions abans esmentades van conduir a unes 150 persones de diferents indrets de Catalunya a visitar el refugi antiaeri de la Renaixença, a participar en un petit acte d’homenatge a la Biblioteca del Casino on, davant d’un dels símbols recuperats, la figura d’en Joaquim Amat Piniella, es va cantar en cor el Cant dels deportats.

Lliurament del 1r premi Montserrat Roig de treballs de recerca

La jornada va transcórrer a l’Espai Memòries del Museu Comarcal de Manresa, on es va poder veure l’exposició abans esmentada i on es va lliurar el I Premi Montserrat Roig de Treballs de Recerca, concedit per l’Amical de Mauthausen: el primer premi va ser per l’alumne de l’INS Pius Font i Quer, Pol Torras amb el seu treball sobre la biografia d’en Joan Poch Sardà. També hi va haver-hi dos, un correspon a l’alumna Alba Jové, pel seu treball "El comboi dels 927", del IES de Masquefa; i l’altre a  Rosa Milian de l'IES Francisco de Goya , de Barcelona, també pel seu treball "El comboi dels 927".

Tot seguit, tots els centres participants van ensenyar petites mostres de com treballen la prevenció del feixisme i el record a la memòria dels deportats i exiliats catalans i espanyols.

Els treballs presentats destaquen per la seva profunditat i humanitat i, com a proposta innovadora, cal assenyalar l’espai web “Joves per a la preservació de la Memòria” a les xarxes socials elaborada per la Marina Bau, ex-alumna d’un institut de Vilanova i la Geltrú, dedicada a ser un espai de trobada de joves amb aquestes inquietuds.

Sessions de treball sobre l´holocaust

Les activitats del cap de setmana van seguir el dissabte 6 de maig amb uns col·loquis  combinats entre estudiants i persones relacionades amb la divulgació de la història en el nostre territori com la Rosa Toran i en Quim Aloy, a més del testimoni de Joan Carrió, fill del deportat manresà a Mauthausen i Gusen, Jacint Carrió.

Tancava l’acte del matí la intervenció d’uns quants alumnes dels dos instituts de Manresa que l’any passat varen participar en el viatge a Mauthausen i van poder donar les seves impressions, sobretot als alumnes que escoltaven, ja que aquesta setmana els tocarà a ells viatjar a Mauthausen, en el que serà ja el 4t any que es realitza aquest projecte i que culmina tota aquesta tasca pedagògica i divulgativa que ha tingut aquest treball.

Espectacle poètic i musical

Finalment a la tarda, l’Espai Memòries acollia un espectacle que seria la síntesi de tot el que s’ha volgut expressar amb aquesta exposició. La lectura dramatitzada dels textos “Les veus de l’exili” a càrrec del grup de teatre el Carlins, acompanyats per alumnes dels dos instituts que alternaven els textos amb interpretacions musicals triades per l’esdeveniment.

L’acte aconseguí transmetre emoció al públic, les lectures acompanyades d’un gran realisme en la seva caracterització més les peces musicals interpretades pels alumnes de manera emotiva i professional, varen donar un resultat que el públic va saber agrair felicitant a tots els participants.

En aquest projecte, s’ha pogut veure la col·laboració de diferents institucions, treball en equip, projecció de ciutat, treball pedagògic i educatiu, implicació del jovent acompanyat de la maduresa dels professionals adults.

En definitiva, una experiència molt positiva per als que hi han participat, sobretot pels resultats entre els estudiants motivats a seguir en la tasca de recuperació dels valors educatius de restablir la justícia i la dignitat de l’ésser humà.

Amb les activitats d’aquest cap de setmana es tanca l’exposició que ha estat més d’un mes a l’Espai Memòries. Durant aquest temps han passat pel museu a visitar-la o a participar en les diverses activitats programades prop d’un miler de persones.

Galeria d'imatges
 

Més notícies a la categoria Activitats &  Filosofia

No hi ha comentaris.
Només els usuaris validats poden enviar comentaris. Enregistra't o Valida't.

  Calendari

  Tal dia com avui

1835

Inauguració de l'Ateneu de Madrid.

1836

Es dissolen a Espanya els gremis professionals.

1911

Mongòlia es converteix en protectorat rus.

1921

El Govern britànic atorga autonomia interna a Irlanda del Sud sota l'estatut de domini dins de la Commonwealth.

1962

El Departament d'Estat nord-americà confirma la retirada dels bombarders soviètics II-28 de Cuba.

1978

Aprovada en referèndum la nova Constitució espanyola.

1989

Felipe González pren possessió novament com a president del Govern després de les eleccions del 29 d'octubre, i confirma en els seus llocs tots els membres del seu anterior Gabinet.

  Citacions

La moralitat és simplement una actitud que adoptem envers les persones que personalment no ens agraden. Oscar Wilde