Informacions

Activitats | Filosofia

Set espelmes

Imatge 0 per Set espelmes

Enviada per xvalls2 el 29/Gen/2016 - 20:49

Aquest dijous 28, seguint esl actes de commemoració del Dia Internacional de les Víctimes de l'Holocaust, s'ha organitzat un doble homenatge institucional. En primer lloc, la professora Sra. Marta Simó i el supervivent d’ Auswitch, Sr Hermann Höllenrein, han ofert la  conferència Passat, present i futur de l’Holocaust. Des d’una perspectiva universal a una pers perspectiva local, al Palau de la Generalitat. Seguidament, a les 18.30 h, s'han encès set espelmes a la plaça de Sant Jaume en record de cadascun dels col·lectius represaliats pel règim nazi. A continuació les alumnes del Pius Font i Quer, Giulia i Marina, han llegit uns textos en record de l’escriptora Montserrat Roig i la seva immortal obra Els catalans als camps nazis.


A la plaça de Sant Jaume s’han encès set espelmes en record a cada col·lectiu que va ser perseguit pel règim nazi, des dels jueus fins al poble gitano passant pels republicans i els infants. Durant l’encesa s’ha entonat ‘El malei rachamim’, la pregària jueva pels difunts. El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha fet l’últim parlament de l’acte, que ha donat pas al ‘Gelem gelem’, himne del poble gitano, i a ‘El cant dels ocells’.

Tant l’alcaldessa, Ada Colau, com el conseller d’Exteriors i Relacions Institucionals, Raül Romeva, han destacat la necessitat de no sepultar en l’oblit l’Holocaust perquè no es torni a repetir. D’una banda, Romeva ha recordat que “el camí de la vida normal als camps d’extermini va tenir moltes estacions” i, per això, ha alertat que “les alarmes no s’han de disparar en l’últim punt del procés”. Colau s’ha referit a l’Europa actual i la rebuda que s’està donant als refugiats sirians. L’alcadessa ha lloat la tasca dels “herois i heroïnes que actuen mentre els estats miren a una altra banda”.

Galeria d'imatges
 

Més notícies a la categoria Activitats &  Filosofia

No hi ha comentaris.
Només els usuaris validats poden enviar comentaris. Enregistra't o Valida't.

  Calendari

  Tal dia com avui

1905

La tripulació del cuirassat rus Potemkin s'amotina a Sebastòpol, i el vaixell es refugia al port romanès de Constanza.

1910

Porfirio Díaz és elegit per setena i última vegada president de Mèxic.

1946

S'enfonsa a les illes Balears el submarí espanyol C-4 després de xocar amb el destructor Lepant. Moren els seus 60 tripulants.

1948

Les potències occidentals decideixen establir un pont aeri per assegurar el proveïment de Berlín.

1957

L'empresa espanyola Seat posa a la venda el cotxe 600, que es va convertir en un símbol del progrés a Espanya.

1977

Torna a Espanya Josep Tarradellas, president de la Generalitat de Catalunya a l'exili.

  Citacions

Hi ha dues coses infinites: l'Univers i l'estupidesa humana. I de l'Univers no n'estic segur. Albert Einstein