Informacions

Activitats | Filosofia

Marxa pel Call Jueu

Imatge 0 per Marxa pel Call Jueu

Enviada per xvalls2 el 13/Nov/2015 - 13:54

"Hi ha dues races al món: la de les persones decents i la de les indecents. No n'hi ha més", ens va dir Dory Sontheimer. Ahir a la vesprada, una trentena d’alumnes de batxillerat, vam participar en la Marxa pel call jueu de Manresa per recordar-nos la Nit dels Vidres Trencats. Quin sentit té la memòria? Només és un acte simbòlic? Tal i com es deia en un dels testimonis "recordar no és solament una missió per prevenir mals del futur. També és una obligació envers els que han patit en el passat per tortures que ni podem concebre".  S'ha recordat que avui en el món hi continua havent violència, racisme, deportacions  i exilis, a causa de forces injustícies. El filòsof J.C.Mèlich escriu: “La memòria és record de l’experiència passada, transmissió crítica d’aquesta experiència en un present, i desig i anhel d’un futur mai abastable del tot”. “Educar no és adoctrinar. Educar reclama un donar i un donar-se a l’altre. L’humanisme resideix en <<l’esclatant obertura vers l’altre>>. Educar no és <<fer>> sinó <<patir>> una experiència que forma i transforma”. Dirigint-se al joves Sontheimer  els va dir que tenen la possibilitat de construir un món sense discriminacions. "Sou la generació del futur i la nostra esperança".

 


La barcelonina d'origen jueu Dory Sontheimer, va cloure l'acte que es va fer ahir a Manresa per recordar la Nit dels vidres trencats, que el 1938 va suposar l'inici de la deportació de la població jueva i, més endavant, l'Holocaust. Es va celebrar a la Casa de la Pau de la Comunitat de Sant Egidi.

La majoria dels assistents, un centenar llarg de persones, eren estudiants d'escoles i instituts de la ciutat. A ells, Sontheimer va narrar la història de la seva família a Alemanya, perseguida pel règim nazi. Molts dels seus membres van morir en camps de concentració. Una història que els seus pares, que s'havien establert a Barcelona, li van amagar "per por, precaució i protecció", va explicar. No va ser fins que va morir la seva mare que es va assabentar de tot quan va trobar unes capses en un armari.

Després d'un parlament inicial a la Plaça Montserrat, la marxa ha transcorregut pels carrers de l'antic call jueu de Manresa -Carrer Bastardes- fins arribar a la Plana de l'Om on s'han llegit alguns testimonis de supervivents de l'holocaust. S'ha recordat que avui en el món hi continua havent violència, racisme i i injustícies. Tal i com es deia en un dels testimonis "recordar no és solament una missió per prevenir mals del futur. També és una obligació envers els que han patit en el passat per tortures que ni podem concebre".

regió7

nació digital

Galeria d'imatges
 

Més notícies a la categoria Activitats &  Filosofia

No hi ha comentaris.
Només els usuaris validats poden enviar comentaris. Enregistra't o Valida't.

  Calendari

  Tal dia com avui

1898

Espanya perd Cuba després de ser derrotada a la badia de Santiago l'esquadra de sis vaixells dirigida per l'almirall Cervera.

1962

Algèria es proclama República independent.

1972

Índia i Pakistan firmen un tractat de pau que suavitza les hostilitats entre els dos països.

1976

Adolfo Suárez és nomenat pel rei Joan Carles I president del Govern, el primer de la democràcia espanyola, en substitució de Carlos Arias Navarro.

1996

Victòria de Boris Yeltsin (53,7% vots) a la segona volta de les eleccions presidencials de Rússia.

2001

Implantat amb èxit als EUA el primer cor artificial totalment autònom.

  Citacions

En boca del mentider fins la veritat es fa dubtosa. Baltasar Gracián