“Todavía muchas noches sueño que estoy en el campo. Por la mañana, cuando veo la electricidad y el sol, me siento liberado”, ens va dir el Sr José Marfil. El Parlament de Catalunya va celebrar la Trobada de Joves, estudiants de secundària, per commemorar el 70è aniversari de l’alliberament dels camps d’extermini. L’acte fou president per la Molt Honorable presidenta de la institució, Sra. Núria de Gispert; acompanyada a la mesa pel President de l’Amical Mauthausen i altres camps, Sr. Enric Garriga; així com pel Sr. Marfil, testimoni de la deportació i supervivent de Mauthausen, El nostre institut hi va presentar el Projecte pedagògic Manresa-Mauthausen, integrat en la Xarxa europea d’instituts per a la prevenció del feixisme.
Se’ns fa molt difícil expressar totes les vivències que hem viscut durant aquesta jornada. Ens hem sentit envaïts de goig i emoció, en poder compartir amb tants instituts l'espai i l’esperit que inundava l'Auditori del Parlament. Deixeu-nos dir que com a institut Pius Font i Quer, ens hem emocionat moltíssim i hem sentit una certa plenitud de la tasca ben feta, d’aquells dies que ens fan sentir plens i donadors de sentit en la nostra docència.
Totes les intervencions de l'alumnat ponent han estat de "luxe", d'una dignitat molt alta, amb un saber estar davant del faristol i un ús de la lectura immillorable. Deixeu-nos ser un poc "xovinista", remarcant que la intervenció dels manresans ha estat un dels punts àlgids de l'acte.
Us ho expliquem. Ens hem presentat amb una lectura de memòries amb la veu de la Gema Matamala, del INS Lluís de Peguera. Un segon bloc d’intervencions ha girat al voltant del viatge a Mauthausen. L’ha introduït en Marc Romero, del Peguera. Seguidament hem pres la paraula les piures Mariona Soler i la Carmen Hans, que han brodat el seu relat de vivències i reflexions que va suposar el seu viatge a Mauthausen el curs passat. En el tercer bloc ha pres el faristol en Joan Gort, amb un discurs ple de referències a l'actualitat i de presa de consciència amb la dignitat humana. Ha acabat la seva intervenció amb el puny enlaire al crit de "visca la llibertat". I ara el plat fort: en Pol Torres i el Marc Freixa han presentat el video 27 de gener, recull d'experiències pedagògiques i documentació de recerca sobre el deportat Sr Joan Poch -resident a Cabrianes-. Ha començat la projecció, imatges i música ... silenci, més silenci si cal, atenció, més atenció si cal, emocions, més emocions ... Acaba la projecció: silenci, silenci ... esclat d'aplaudiments, més aplaudiments ... gent dreta aplaudint ... alguna llàgrima galta avall ... Jo tenia al costat la diputada Sra Parlon i el diputat Sr. Fernández, que tenia algun llagrimall ... Puja al faristol l'actor que feia de presentador Sr Sergi Lòpez ... comença a intentar parlar i es queda ennuegat, es gira, es frega els ulls, reprèn aire i diu: uff ... Continua l'acte
Ha pres la paraula el Sr José Marfil Sr José Marfil, nascut a Málaga (9 de febrer, 1921), deportat a Mauthausen i supervivent, convidat d'honor que ens ha relatat la seva experiència i reflexions. Hem sabut que un dels primers, sinó el primer executat espanyol a Mauthausen fou el seu pare. Aquest anys ens acompanyarà en el viatge que hi farem en record del 70è aniverasari. Us deixem amb les seves paraules. Quanta vida ens ha donat Sr. José!
Al final, hem de dir-vos que, han estat força els companys i companyes que ens han vingut a felicitar. També ho ha fet el president de l'Amical, algun diputat i, sobre tot l’empatia que hem establert amb el Sr José.
Qui busca amics sense defectes es queda sense amics.Proverbi turc