Informacions

Sortida al REC

rserenti on 23/Mai/2022 - 12:29

Us volem informar que el dia 11/05/22 vam realitzar una sortida des del Seminari d'Economia. Vam sortir a les 8:00 i ens vam dirigir a Igualada. Allà es va realitzar una visita al REC on els alumnes van fer una activitat que va consistir en fer un treball sobre els espais de l'antic rec . Durant el matí realitzaran una recerca d'informació de les diferents instal.lacions industrials reaprofitades en espais efímers (Startups) per diferents marques i per emprenedors que engeguen nous projectes empresarials. La sortida està relacionada amb la matèria d'Emprenedoria.

Fem una escultura!

vgrau on 23/Mai/2022 - 10:04

Aquests dies, l'alumnat de 2n d'ESO de matemàtiques està treballant un projecte a partir d'un petit repte: construir una escultura.

L'activitat està dissenyada seguint les pautes i mecàniques treballades al projectes de geometria de 1r d'ESO i pretén ser una continuïtat al treball efectuat.

A partir d'una plantilla i de l'estudi de les seves propietats geomètriques, l'alumnat dissenyarà i calcularà el pressupost de la seva pròpia escultura, tenint en compte els materials que s'utilitzaran per a la seva construcció i l'escala corresponent.

Evidentment, hauran de fer ús dels conceptes treballats a l'aula com el perímetre, l'àrea i el volum, i també l'ús del Teorema de Pitàgores.

A més, aquesta peça inicial té una sorpresa que ben aviat han descobert.

Consell de Savi: Josep Morral

ebarbos2 on 23/Mai/2022 - 08:37

El divendres 6 de maig en Josep Morral va venir a fer-nos una xerrada sobre la seva carrera i tot el que ell va fer quan era jove. Aquesta va ser molt interessant perquè ens va ajudar a reflexionar sobre com ser a nivell personal i ens va fer pensar en el que faríem quan siguem més grans.

Ens va dir que totes les carreres serveixen i ens va donar uns quants consells, d'aquests destacaríem el que diu que és molt important sortir de la nostra zona de confort i provar coses noves. Ell ens ha dit que no ens ha de fer por escoltar un nou tipus de música, començar una nova afició o una nova assignatura perquè podem pensar al començament que no ens agradarà i al final ens pot acabar encantant i ser la nostra nova passió.

El llibre del mes: “El cerebro” de David Eagleman

fsolis on 23/Mai/2022 - 08:37

“Què som i d’on venim? Tot el què sentim i pensem, tota la nostra realitat, tot el què som és producte del funcionament cerebral. Cervell, que alhora és producte de l’evolució biològica.”

El neurocientífic, David Eagleman, ens mostra com el cervell a partir de la memòria genètica, heretada de les espècies que ens han precedit en la història biològica (evolució), i amb la seva interacció continuada amb l’interior del propi cos i amb l’exterior, l’entorn, conforma el què som (el jo), la nostra realitat subjectiva, les idees, les percepcions i sentiments i ens condueix. És a dir, de forma més concreta ens parla de:

Qui i com som al llarg de la nostra vida a partir del desenvolupament cerebral. Com el cervell processa i integra els diferents estímuls i construeix la realitat subjectiva que percebem. Els processos cerebrals inconscients determinants implicats en el nostre comportament i el paper de la consciència com a propietat emergent, superior a la suma de les propietats de les parts. Com diferents xarxes cerebrals (pensaments immediats / futurs, impulsius / reflexius, emocionals / racionals) entren en competició per tal d’acabar prenent una decisió determinada (quines i com guanyen). La necessitat de relacionar-nos (el cervell social), de pertànyer a un grup, amb el que això implica (unió / exclusió). Què ens fa cooperar, ser violents i arribar a cometre genocidis (deshumanització). Per acabar ens parla de com potenciar els sentits i les interaccions amb el món, immortalitzar la ment conscient, és a dir, la fusió entre biologia i tecnologia.

Resumint, tal com indica el llibre a la seva portada, aquest ens parla de la nostra realitat, la nostra història.

Aquest llibre es pot agafar en préstec a la biblioteca.

Crepes

racuna on 23/Mai/2022 - 08:37

Dimecres passat estàvem llaminers. Tenim ganes de seguir cuinant, però ara toca fer plats senzills i que vinguin molt de gust. L’últim dia del projecte de cuina vam estar organitzant els últims dies de taller i seleccionant les properes receptes. Així, encetem la recta final amb uns bons crepes. Tot i que fer la massa és mot senzill, ens vam decantar per provar el preparat de crepes... Només vam haver d’afegir llet freda i mesclar fins a obtenir una massa homogènia i sense grumolls. Mentre uns preparaven la massa, els altres van rentar les maduixes, pelar els plàtans, repartir plats i coberts, obrir els pots de xocolata i nata. Quan ho vam tenir tot enllestit, vam anar a la zona calenta per a fer la nostra crepe. Un per un, vam posar mantega a la paella, vam afegir la massa i quan va quallar, li vam donar la volta i acabar de fer. Ja només feia falta que cadascú farcís la seva crepe amb els ingredients que més li vinguessin de gust.

Com veureu, el dolç va triomfar!!

Consell de Savis: Jordi Fons

cgrasset on 19/Mai/2022 - 10:57

El passat divendres, 6 de maig, van rebre la visita a la nostra classe d’en Jordi Fons, un ex-professor del Pius que va deixar una forta petjada al centre, ja que ell va fer que evolucionés el sistema informàtic del Pius.

Durant la xerrada ens va parlar sobre la seva família i d’on provenia. Després ens va explicar a què es dedicava, havia fet de professor de llengua catalana, li agradava molt la música, inclús havia tocat en algun grup musical, i també havia tingut molta curiositat per la informàtica, cosa que el va portar a aprofundir en aquest camp. Ens va explicar moltes anècdotes sobre el que li havia passat al llarg de la seva vida i sobre l’evolució de les màquines d’escriure fins a arribar als ordinadors d’avui en dia.

Vam acabar la xerrada amb una foto de grup de tota la classe juntament amb ell com a record de la trobada.

Maquetes de temples 3 D

gvendre3 on 18/Mai/2022 - 06:18

A l'aula de religió estem confeccionant maquetes de temples en 3D. Solament tindrem temps d'acabar el temple cristià i la mesquita, de manera que haurem de deixar el Mandir hindú i la Pagoda budista per al curs vinent.  Acabarem el treball investigant les parts interiors dels temples i  la seva significació, així com els exponents  més importants i coneguts del món.

La persona és desig d’absolut. El que ens apropa a l’absolut, no és la intel·ligència,

sinó l’experiència de la pròpia existència, com anhel.

Viktor  Frankl

Sortida de l’aula d’acollida al Parc de l’Agulla

csantmarti on 18/Mai/2022 - 05:08

Divendres 6 de maig tots els alumnes de l’aula d’acollida vam anar fent una bona passejada al Parc de l’Agulla. Un cop allà, vam realitzar diverses activitats en les que podíem anar rotant. La Kamila ens va muntar un espai de joc per aprendre a jugar a voleibol i vam fer algun partit amb el Matheus, la Jeniffer, la Janat i la Kelsy. La Bhabna i la Lema van començar amb el joc del parxís i després es van animar amb les cartes de pòquer, com l’Hussain i l’Arsenii. L’Ali i la Douae van iniciar una difícil partida d’escacs que ens va interessar molt. Al seu costat, hi havia La Karima i la Khady que s’ho van estar passant molt bé llençant el disc volador i jugant a bàdminton.

Per una altra banda, vam riure força amb el paracaigudes perquè ningú aconseguia fer passar la pilota pel forat, ja que la aquesta era massa gran.

El joc que pràcticament no va parar ni un instant va ser el futbol. L’Adama, el Mohamed, el Khaled, l’Ayoub i  l’Ismail inclús es van animar a fer un partidet amb una altra escola que els hi va demanar veient el gran nivell que tenia l’aula d’acollida.

Per acabar la jornada, vam esmorzar una coca d’anís amb xocolata entre tots.

Quina llàstima que no hi puguem anar tots els divendres!.

Escrit a vàries mans: Ali, Mohamad, Bhabna, Hussain, Ismail, Kamila, Douae i Khady.

Qui són?

gvendre3 on 16/Mai/2022 - 07:38

A la matèria de castellà, treballant  el diàleg planificat i els tipus de diàleg, directe i indirecte, l’alumnat de primer d’ESO ha fet entrevistes a professors i familiars, que després han presentat creativament. 

La feina, si a més a més de ben feta, està ben presentada, diu molt de la persona que ho ha fet. Som Imatge i som Paraula

Taller Finances Ètiques

rserenti on 16/Mai/2022 - 07:38

El dia 5 de maig vam realitzar un taller de finances ètiques que ens van oferir des de RedEFES ( Xarxa per l'educació en les Finances Ètiques i Solidàries). Van oferir-nos un taller teatralitzat a través del qual els alumnes van reflexionar sobre el seu entorn. Un bon recurs que impulsa l'educació en aquest àmbit.

  Calendari

  Tal dia com avui

1822

Comencen les obres del primer ferrocarril del món, entre les ciutats angleses de Stockton i Darlington, de 40 quilòmetres de longitud.

1915

Itàlia declara la guerra a Àustria, amb el qual abandona la seva neutralitat per intervenir en la Primera Guerra Mundial al costat de britànics i francesos.

1984

Francisco Rabal i Alfredo Landa obtenen al Festival de Canes el Premi d'Interpretació per la seva actuació a la pel·lícula «Els Sants Innocents», de Mario Camus.

1992

El jutge anti-màfia italià Giovani Falcone mor en un atemptat juntament amb la seva dona i tres guardaespatlles a l'autopista de Palerm (Sicília), en esclatar una bomba accionada per control remot.

  Citacions

Un esperit sa en un cos sa. Juvenal