Informacions

Visita al Museu de les Matemàtiques + Descoberta a Igualada

racuna on 01/Feb/2023 - 09:12

El passat 26 de gener, l’alumnat de 3r d’ESO va anar al Museu de la Pell d’Igualada per a poder gaudir d’una exposició itinerant del Museu de Matemàtiques de Catalunya (MMACA) anomenada “Experiències matemàtiques”. Aquesta, estava formada per 23 mòduls interactius de geometria, estadística, probabilitats, estratègia i combinatòria, que oferien una aproximació manipulativa i no acadèmica a temes matemàtics. L’alumnat podia experimentar i manipular tots els materials allà presents i comprovar en primera persona diferents teoremes i enginys matemàtics.

Després de la visita a l’exposició, van participar en un taller de construcció de cúpules de Leonardo. Aquest consistia en la construcció col·lectiva d’una o més cúpules d’uns 4m de diàmetre i un metre d’altura aproximadament. Aquestes estructures tridimensionals, fetes amb bastons de fusta amb quatre osques, que se sostenen mútuament sense necessitat de cap més element d’unió, apareixen en els escrits del genial Leonardo da Vinci.

La construcció comença pas a pas amb la participació de tothom, i en qüestió de 10 minuts, ja es pot observar com va creixent i comença a aixecar-se de terra.

Un cop construïda, l'alumnat pot arribar a entrar-hi dins. Nosaltres vam construir dues cúpules amb dos patrons de construcció diferents (n’hi ha onze) i les vam aconseguir aixecar i tornar a deixar al terra. És un moment àlgid de treball coordinat que permet veure la trama de bastons des de sota.

Com que els bastons se sostenen mútuament, en fallar-ne un, tot cau encadenadament.

Aprofitant que estàvem a Igualada, vam completar aquest meravellós i fred matí fent una petita descoberta de la ciutat: vam voltar guiats pels mateixos alumnes visitant i descobrint espais tan importants com el Portal de la Font Major, la Basílica de Santa Maria, la Plaça de Cal Font i l’Asil del Sant Crist, entre d’altres.

Va ser un matí molt entretingut i enriquidor.

Servei Comunitari al Pessebre Vivent del Pont Llarg

racuna on 27/Gen/2023 - 12:05

Dintre de les activitats proposades dins del servei comunitari de 3r d’ESO d’aquest curs, un grup de quatre alumnes del nostre institut van participar en el muntatge i posada en escena del Pessebre Vivent del Pont Llarg de Manresa.

El Pessebre Vivent del Pont Llarg acumula una història de 35 anys. Hem de buscar el seu origen en el pessebre vivent que es feia als baixos de la Parròquia de la Mare de Déu de l'Esperança (al barri de la Mion) i que, ja fa 10 anys, es va estendre i obrir a la ciutat, ubicant-lo a sota l'Aqüeducte del Pont Llarg del s. XVII, únic a la ciutat, i en les eres de les primeres cases del regadiu del Poal, a les bores del Camí de Joncadella. Un indret que es transforma, cada 26 de desembre, en un poble de la Galilea de fa més de 2000 anys, amb la participació i esforç de prop de 300 persones i un nodrit grup d’animals. Realment, és un espectacle digne de veure i d’assaborir lentament. Els escenaris, el vestuari, tots els voluntaris que participen, tot, tot, és extraordinari!!!

Els nostres companys d’institut van participar a les escenes del patge reial i cagar el tió. Les seves funcions consistien en rebre els nens més petits i fer-los partícips de l’alegria, la il·lusió i l’emoció que els fa aquest món màgic nadalenc. Van aconseguir aquest objectiu a la perfecció, ja que tota la canalla que va passar per allà va marxar amb un somriure a la cara i les butxaques plenes de caramels, tan dolços com ells!!

Pitàgores i GeoGebra

vgrau on 27/Gen/2023 - 07:43

L'alumnat de 2n d'ESO s'ha estrenat amb el programa Geogebra, tot demostrant el famós Teorema de Pitàgores. Aquest programari lliure permet entendre les propietats geométriques de les figures a partir de construccions dinàmiques.

Quants manifestants hi havia?

vgrau on 27/Gen/2023 - 07:43

En el marc del treball de l’estadística, l’alumnat de 2n d’ESO ha intentat donar resposta a aquesta pregunta, treballant la capacitat de persones per metre quadrat, la superfície ocupada, la densitat de persones, etc. És habitual que en acabar una manifestació, hi hagi un ball de xifres sobre el nombre de manifestants i l’alumnat ha intentat descobrir-ne els motius.

Aprofitant una notícia publicada el 2010 sobre una gran manifestació de Catalunya, on la Guàrdia Urbana xifrava l’assistència en 1.100.000 persones, els organitzadors en 1.500.000 persones i l’empresa encarregada de fer el recompte en 56.000 persones, l’alumnat ha intentat saber qui podia acostar-se més a la xifra real.

" El nostre petit gra de sorra"

rserenti on 25/Gen/2023 - 06:03

L'alumnat de 4rt d'ESO dins l'optativa de filosofia han realitzat un mural amb la professora Anna Gomà amb reflexions sobre què podem fer nosaltres, propostes individuals per poder aportar el nostre gra de sorra i posar remei al canvi climàtic. Gràcies a tots per la vostra aportació al projecte de centre Erasmus+.

Vaga 25 i 26 de gener

cgrasset on 24/Gen/2023 - 15:35

Benvolgudes famílies,

Us informem que demà, dimecres 25 de gener i demà passat, dijous 26 de gener, hi ha convocada una jornada de vaga per diversos sindicats de professorat en defensa de l'educació i dels serveis públics i les seves treballadores. 

Davant d’aquesta convocatòria, hi ha un grup de docents del centre que exercirà el seu dret legítim a vaga. Per aquest motiu, us informem que la jornada lectiva no es podrà dur amb la màxima normalitat i que, per tant, algunes classes es veuran afectades.

Moltes gràcies.

Equip directiu

 

 

Primeres trobades d'ASACS I ASAQUETS

gvendre3 on 23/Gen/2023 - 08:36

Seguint el projecte d'apadrinament d'alumnes de 4ESO amb alumnes de 1ESO, aquest mes de gener hem fet les primeres trobades d'ASACS i d'ASAQUETS, amb la intenció que es relacionessin entre ells.  S'han presentat, han jugat i han fet dinàmiques de coneixença, amb l'objectiu d'establir vincles que afavoreixin el desenvolupament del projecte. Ara se'ns obre un temps magnífic fins a final de curs, per poder portar a la pràctica tot el que s'ha treballat. Som-hi!

Taller d'alimentació saludable

mriera on 20/Gen/2023 - 04:29

Aquesta setmana a 1r i 2n d’ESO hem fet el taller d’alimentació saludable. Hem parlat de la classificació i funció dels diferents grups d’aliments, de les racions que cal prendre al llarg del dia. Aquest taller forma part del programa d’hàbits saludables.

Sintetitzem amb targetes, símbols i conceptes

gvendre3 on 19/Gen/2023 - 04:32
No hi ha res millor que sintetitzar l’aprenentatge fent ús de l’ordre mental i la capacitat de relacionar els conceptes treballats. Per això hem tancat el treball sobre les festes de Nadal amb targetes, símbols i conceptes. 

Igual que a la vida, no hi ha una sola manera de solucionar el repte, el que importa és ser coherents. 

Heu fet una bona feina!  

Aula de religió

https://religiopiusfontiquer.blogspot.com/2023/01/sintetitzem-amb-targetes-simbols-i.html

Les extraescolars al Pius

ampabiblioteca on 10/Gen/2023 - 08:07

Benvolgudes Famílies!

Comencem el segon trimestre i tornen les extraescolars al Pius.

MULTIESPORTS: Els dilluns de 16 h a 18 h

JAPONÈS: Els dimarts de 15.30 h a 17 h

ANGLÈS (presencial): Els dimecres de 15.30 h a 17 h

APUNTEU-VOS-HI, a la majoria encara hi han places!!! Per fer-ho només cal que envieu la vostra petició a l’a/e, ampa.pfq@gmail.com.

Si ja estàveu apuntats el trimestre anterior i continueu fent l'extraescolar només caldrà que efectueu el pagament corresponent.

Per a més informació sobre cadascuna de les activitats feu clic aquí.

  Calendari

  Tal dia com avui

1899

Primera carrera d´automòbils a Barcelona.

1881

Panamà: comencen les obres del Canal.

2003

Texas (EUA): el transbordador espacial Columbia, amb set tripulants a bord, es desintegra en entrar a l'atmosfera minuts abans d'aterrar.

  Citacions

Tots els homes tenen, de mena, el desig de saber. Aristòtil